miercuri, 1 februarie 2012

POVEŞTI TEMATICE CREATE DE ELEVI


Când moartea albă loveşte

Amy Pickard avea doar 17 ani atunci când şi-a injectat accidental o supradoză de heroină. Era însărcinată în opt luni şi era pentru prima dată când se droga. Copilul ei, Summer Louise, s-a născut prematur şi a murit 7 zile mai târziu. Amy a fost găsită inconştientă într-o toaletă pubilă de către un echipaj al poliţiei. A fost dusă urgent la spital, dar creierul ei a rămas timp de 15 minute fără oxigen- mult prea mult, lăsând-o astfel într-o stare vegetativă permanentă. După ce a fost în comă timp de opt ani, Amy a început să recâştige contolul asupra pleoapelor şi putea respira pe cont propriu. Din păcate, Amy a pierdut lupta cu moartea în octombrie 2009. Mama ei, Thelma, fostă asistentă, a lansat o campanie prin care să atragă atenţia asupra pericolului cauzat de consumul de droguri, campanie pe care a coordonat-o în timp ce îşi îngrijea fiica. Ea a declarat presei: ,,-Sunt şocată. Spiritul ei era atât de puternic. Trebuie să folosesc puterea pe care mi-a inspirat-o pentru a merge mai departe.,,
Heroina este drog ce face parte din categoria opiaceelor, droguri relativ inofensive care ucid cu uşurinţă. Faptul paradoxal şi îngrijorător în privinţa heroinei este că, deşi prezintă o toxicitate mul mai redusă pentru orgsnismul uman în comparaţie cu drogurile legale preferate ale societăţii şi ucide anual mult mai puţini oameni decât acestea, ea are capacitatea de a ucide subit, prin inhibarea funcţiei respiratorii.
Poveştile consumului de substanţe interzise sfârşesc întotdeauna tragic. Cel mai adesea adolescenţii consumă droguri motivaţi de curiozitate, anturaj sau de problemele pe care le au, fără a se gândi la consecinţele acţiunilor lor. Am auzit de atâtea ori cum tineri, pentru a evada din lanţul tot mai strâns al problemelor pe care le au, aleg să consume droguri. Nu se gândesc aproape niciodată că senzaţia efemeră şi de scurtă durată cauzată de droguri va fi urmată de o suferinţă mai profundă, de probleme mai mari şi că, mai mult ca sigur, îi vor răni şi pe cei din jurul lor.
Atunci când Amy şi-a injectat pentru prima dată heroină, a făcut-o din curiozitate, convinsă de iubitul ei şi de anturajul acestuia. Cel mai probabil, faptul că era însărcinată şi că lucrul acesta i-a schimbat complet viaţa, neînţelegerile cu cei din jur au contribuit şi ele la decizia pe care a luat-o.  A crezut, ca mulţi alţi tineri înaintea ei, că drogul îi va aduce fericirea la care spera, dar nu a prevăzut durerea, lacrimile şi munca susţinută a mamei ei, pentru a o îngriji şi pentru ca cei din juri să fie mai conştienţi de consecinţele ce trebuie suportate şi după administrarea unei singure doze dintr-o substanţă ilegală.
În momentul în care ţi se oferă un drog sau auzi că unul din cunoscuţii este consumator, gândeşte-te la povestea tragică a lui Amy Pickard. Povesteşte-le şi celor din jur şi fă ca greşeala ei să-i salveze pe alţi. Nu te lăsa condus de impulsul momentului. Nu te amăgi ca majoritatea cu ideea că te vei putea opri după o singură doză. Refuză să crezi că o substanţă te va face fericit- tu eşti cel care îţi construieşti singur fericirea. Spune NU DROGURILOR!

Avram Maria,
Colegiul Naţional Traian Lalescu, Reşiţa,
Prof . îndrumător: Ovidiu Bădescu

Niciun comentariu: