,, Important în viaţă este să nu te laşi târât, un lucru atrage după sine un altul şi apoi
nu mai ştii unde ajungi.’’ ( Andre Gide)
fă ceea ce îţi foloseşte!
în viaţă fă ceea ce îţi place!
nu-ţi face niciodată rău!
Există în rândul nostru, al adolescenţilor expresia,, Sunt liber să fac ce vreau!’’. Este adevărat,atâta vreme cât libertatea nu duce la autodistrugere, adică nu faci un lucru care îţi omoară libertatea (consum de droguri, sinucidere). Sunt liber să fiu liber, şi apoi sunt liber să fac ce vreau.
Curiozitatea duce la progres. Însă este bine să ştim că drogurile sunt ca un cuib de vipere în care, dacă băgăm mâna, riscăm moartea!
În contextul creat, tinerii trebuie să îşi dezvolte la nivel mental o relaţie care se întinde pe trei paliere: a ştii, a înţelege, a cunoaşte.
A ştii se dezvăluie printr-o întrebare: ce este acesta? – acesta este un drog care distruge sănătatea şi libertatea omului făcându-l robul său, dependent. Aşa cum am spus, libertatea este cel mai de preţ dar al omului ,,… alege viaţa’’.
A înţelege se dezvăluie tot printr-o întrebare: de ce există acesta? Drogul există din două motive: unul material şi unul spiritual. Material – cel care produce şi vinde drogul câştigă puterea, iar spiritual, câştiga libertatea de manipulare a consumatorului. Acesta devine robul lui. Drogul aduce dependenţă, distruge şi degradează fiinţa umană.
A cunoaşte vine tot printr-o întrebare:oare ce aş putea face eu pentru un lucru pe care îl ştiu şi îl înţeleg? Să îl ajut să se dezvolte? Să lupt împotriva lui? Să îl ignor? De data asta, ştiu şi înţeleg despre ce este vorba, lupt împotriva lui pentru că el loveşte în tot ceea ce este mai sfânt pe lume – viaţa omului.
In categoria drogurilor intra orice substanta psihoactiva care se preteaza la un consum abuziv şi care poate antrena manifestări de dependent.
Dependenţa de droguri - reprezintă nevoia continuă şi imperioasă de administrare a drogului pentru a produce anumite senzaţii dorite sau pentru a împiedica instalarea unor efecte dureroase atunci când nu mai este luat. Neadministrarea regulată a drogului este asociată cu o stare de rău general.
Toleranţa - reprezintă proprietatea organismului uman de a se adapta la substanţe străine administrate – droguri, medicamente, alcool; apare astfel tendinţa de a lua doze cât mai mari pentru a obţine aceleaşi efecte.
Sevrajul - desemnează totalitatea simptomelor fizice şi psihice care apar atunci când persoana este privată de substanţa de care a devenit dependentă.
Dintre cele mai cunoscute droguri şi efectele lor
Tutunul
Obiceiul de a fuma este unul din comportamentele cele mai periculoase pe termen lung pentru sănătatea tinerilor. Consumul tutunului de către tineri este foarte răspândit în toate regiunile din lume şi în creştere în ţările în curs de dezvoltare...
Alcoolul
Alcoolul este astăzi o problemă foarte gravă în ceea ce priveşte consumul de droguri. El este cauza directă a afectiunilor ficatului, creierului, stomacului, pancreasului, dar şi principala cauză a violenţelor...
Cannabisul
Cannabisul sau cânepa indiană este cel mai răspândit drog după alcool, cafea şi tutun...
Ecstasy
Extasy este unul dintre cele mai periculoase droguri care ameninţă tinerii din ziua de astăzi. Este distribuită masiv de către traficanţi, mai ales la diferite reuniuni...
Cocaina
Cocaina şi crackul sunt substanţe toxice care dau dependenţă fizică şi psihică importantă cu consecinţe grave asupra consumatorilor. Efectele negative lovesc nu numai pe consumator ci şi familiile acestora, mediul de muncă şi societatea...
Opiumul
Cultivarea macului (din care se extrage opiumul) se face pe suprafeţe întinse, cu precădere în Orientul apropiat, mijlociu şi îndepărtat. După perioada de înflorire, planta formează o capsulă rotund-ovalară ce conţine seminţele acesteia...
Heroina
Cel mai periculos si care duce la dependenta cea mai puternică dintre narcotice este heroina.
Heroina a fost descoperită în 1874 , este produsă printr-o alterare chimică a morfinei si este de 2-3 ori mai puternică decât morfina.
Constituie în multe tări o problemă majoră, nu numai pentru faptul că duce extrem de rapid la dependentă si este foarte periculos, dar împreună cu cocaina si metamfetaminele deseori stau la baza unor acte criminale precum spargeri, jafuri, furturi, prostitutie, pentru a-si întretine obiceiul.
Este o pudră a cărei culoare variază între maro închis si alb. Cea mai populară formă este cea închisă la culoare, care este vândută în pachete mici de celofan sau folii sau în bilute din acelasi material.
Cea mai folosită cale de administrare a heroinei este cea injectată. Pudra poate fi inhalată sau fumată
Consecintele consumului de droguri sunt numeroase!
Pe plan psihologic apar reactii de panică
anxietate
depresie
suspiciune şi tendinţe paranoice
agresivitate
labilitate emoţională
tulburări de comportament
înstrăinare de propria persoană şi afectarea imaginii de sine
modificări de personalitate care pot duce la suicid sau omor
scăderea performanţelor intelectuale.
In sfera sociala consumul de droguri are ca efecte
deteriorarea progresivă a relaţiilor sociale
creşterea riscului de excludere socială
diminuarea şanselor de reintegrare socială şi profesională
suferinţa familiei şi a adevăraţilor prieteni
dezinteres în relaţionarea cu ceilalţi
implicarea în activităţi infracţionale când se află sub influenţa drogului sau pentru a-şi procura doza de stupefiante.
De asemenea, drogurile pot da nastere multor boli precum hepatita, sifilis, afectiuni cardio-respiratorii, complicatii psihiatrice-iluzii, halucinatii terifiante. Mai mult decat atat, o supradoza poate provoca chiar mortea consumatorului.
Motive care duc la consumul de droguri :
Curiozitatea
Nu înseamnă că devenii dependent doar pentru că ai încercat, dar nu continua – utilizarea sistematică duce la dependentă, iar în cazul drogurilor puternice, prima doză poate fi fatală (heroină, cocaină, LSD, Extasy, amfetamine, fenciclidină)
Teribilismul
Consumul de droguri poate fi văzut ca excitant si provocători. Unii sunt tentati să înfrunte riscurile implicate, departe de a fi împiedicati de vorbe precum “pericol”. Poti să iesi în evidentă si în mod pozitiv, fără să consumi droguri! Caută alternative!
Presiunea grupului
Este important să stii să spui “NU” – asta dovedeste că ai o personalitate puternică. Încearcă să fii tu însuti, chiar dacă cei din jurul tău au altă opinie
Probleme (în familie, scoală, cu prietenii)
Unii tineri pot folosi droguri pentru a acoperi problemele existente (divortul părintilor, abuz sau neglijentă din partea părintilor sau a scolii). Trebuie înteles să folosirea drogurilor rezolvă doar aparent si temporar problema, ea continuând să existe si să se agraveze.
Neintegrarea în colectivitate si societate
Consumul de droguri poate fi un răspuns la singurătate, la probleme privind integrarea în colectivitate sau dispretul fată de sine. Este important să vă ajutati unii pe altii, să treceti peste probleme fără să recurgeti la droguri
De ce consumă tinerii droguri?
De obicei, tinerii ieşind cu ,,prietenii’’încep să fumeze şi să bea, urmând ca în timp, tot datorită acestor ,,prieteni’’să guste şi din ,,plăcerile’’ oferite de alte substanţe mai ,,tari’’. El ajunge să încerce substanţele prezentate întro formă angelică de prieteni ,,binevoitori’’, substanţe care îi vor deschide ochii oferindu-i noi orizonturi, dar aceste orizonturi pe care tânărul le visa largi şi pline de speranţă, se vor transforma în nişte panorame înguste, dominate de deziluzii şi decepţii. Aceşti ,,prieteni’’ care la început îi oferă gratuit drogurile-deal-erii, îl vor supune pe tânăr la eforturi financiare serioase şi vor exploata această naivitate şi curiozitate în scopuri personale ducând la degradarea psihică şi socială a individului.
Aşa se naşte ,, iluzia libertăţii’’, numită dependenţă.
Drogurile sunt o problema si in lumea vedetelor.
Anul trecut in octombrie, membrul trupei La Familia, Tudor Sisu, a fost retinut de politistii damboviteni dupa ce acestia au gasit in apartamentul lui din Bucuresti folii de staniol cu heroina si metadona.
In urma procesului, acuzat de trafic de droguri de mare risc si detinere de droguri pentru consum propriu fara drept, Sisu a primit trei ani de puscarie pe care ii executa la penitenciarul “Margineni”, situat in apropierea localitatii Targoviste. Interpretul hip-hop a recunoscut ca era consumator, dar a negat traficul si, desi a facut apel, instanta superioara nu l-a achitat.
Whitney Houston s-a stins din viata in urma unei combinatii fatale de medicamente si droguri. Viata sa tumultoasa, in care drogurile, alcoolul si anestezicele au tinut locul echilibrului sufletesc, a urmat o traiectorie prea des intalnita in lumea celebritatilor. Desi a inceput sa cante in corul bisericii baptiste din Newark, unde s-a nascut, solista cu voce de aur a ajuns din printesa pop si idolul tinerilor afro-americani din Statele Unite, dependenta de droguri, alcool sau medicamente pentru depresie
Amy Winehouse avea o concentraţie de 416 mg de alcool la 100 de ml de sânge, o alcoolemie de cinci ori mai mare decât limita admisă la volan. Raportul poliţiştilor a reconstituit şi ultimele ore din viaţa tinerei artiste în vârstă de 27 de ani. Amy Winehouse nu mai pusese gura pe nici o picătură de alcool de o lună. Ascultase în sfârşit ce-i spuseseră medicii şi anume că dacă va mai bea sau se va mai droga cu siguranţă va muri. Cel puţin un bodyguard o supraveghea non stop. A fost însă scăpată din ochi şi a reuşit să-şi cumpere câteva sticle de vodcă. Două mari şi una mai mică, după cum au fost ele găsite prin casă. În ziua morţii ei, la 10 dimineaţa, unul dintre bodyguarzi a venit sâ vadă ce face. A găsit-o în pat şi, pentru că respira, şi-a închipuit că doarme. Din păcate, Amy Winehouse nu dormea, era în comă alcoolică. Atunci când bodyguardul s-a întors la ora 3 după amiază să vadă iarăşi ce face, a văzut că nu mai respiră. Murise. A chemat de urgenţă ambulanţa, apoi a venit şi poliţia, iar restul e istorie.
La modul concret, trebuie recunoscut faptul că oricât de performant ar fi un sistem de combatere, primordială va rămâne întodeauna activitatea de prevenire!!!
Cismariu Andreea-Mihaela
Liceul Teoretic “Mircea Eliade”, Reșița
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu